Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Edirne °C

2141 Pehlivanın Katılımıyla 662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başladı

2141 Pehlivanın Katılımıyla 662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başladı
REKLAM ALANI

 

 

 

2141 Pehlivanın Katılımıyla 662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başladı
07.07.2023

 

 

 

Bu yıl 662.’si düzenlenen ve 14 boyda 2 bin 141 pehlivanın mücadele edeceği 662. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin resmi açılış töreni, Sarayiçi Er Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törene Edirne Vali V. Sıdkı Zehin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Kırkpınar eski ağaları ve güreş severler katıldı.

 

Tören, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken; Türk bayrağını 2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Mustafa Taş göndere çekti.

Edirne Vali V. Sıdkı Zehin Er Meydanında yaptığı konuşmada; “Sayın milletvekillerimiz, Sayın Belediye Başkanımız, Sayın Federasyon Başkanımız, Sayın Ağamız, Saygıdeğer pehlivanlarımız ve ülkemizin dört bir yanından buraya gelerek bizleri yalnız bırakmayan kıymetli misafirlerimiz, Kırkpınar açılış törenine hepiniz hoş geldiniz diyor sizleri saygıyla selamlıyorum.

Başlangıcı Edirne’nin fethi ile birlikte 1361 yılı tarihi kabul edilen Kırkpınar, yüzlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaşmıştır. Bu yıl Kırkpınar efsanesinin hep birlikte 662.’sini icra ediyoruz. Uzun hazırlıkların ardından şimdi; eski büyük pehlivanlarımızın hatırası olan yiğitlerimiz, dualı çayıra çıkıyorlar.

Pehlivanlarımız; gücün, kuvvetin, cesaretin, azmin ve saygının harman olduğu güreşler yapacaklar. Yenecekler, yenilecekler. Ancak; dünyaya mal olmuş, yüzlerce yıldır süregelen ve bizlerin gururu olan bir geleneğin kıymetli temsilcisi olan pehlivanlarımızın her biri, bizim gönlümüzde birer başpehlivandır.

Kıymetli misafirler; her bir tarafı geleneksel ritüellerle bezenmiş yağlı güreşlerimizin yaşatılması ve gelecek nesillere taşınması bizler için çok değerlidir. Bizler bu konuda tüm gayreti göstereceğiz.

 

 

 

İnanıyorum ki Türk’ün cesaretinin ve asaletinin sergilendiği, Türkiye’nin başpehlivanının belli olduğu Kırkpınar; ağasıyla, pehlivanıyla, altın kemeriyle, seyircisi, cazgırı, davulcusuyla, inşallah yüzyıllar boyunca yaşayacaktır.

Edirne olarak Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin 662.sini düzenlemenin gururu ile bu toprakları bizlere vatan yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi, gazilerimizi ve Kırkpınar’da güreş tutmuş ve ebediyete intikal etmiş tüm pehlivanlarımızı rahmetle anıyorum. Sizleri saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Açılış konuşmaları ve resmi geçit törenin ardından güreşler devam etti.

 

 

 

 

 

kaynak:http://www.edirne.gov.tr/2141-pehlivanin-katilimiyla-662-tarihi-kirkpinar-yagli-guresleri-basladi

 

 

 

REKLAM ALANI