Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Edirne °C

Azerbaycan Milletvekili Memmedov , “Ülkede yeni bir dönem – kurtarılmış topraklarımızın restorasyonu dönemi başladı”

Azerbaycan Milletvekili Memmedov , “Ülkede yeni bir dönem – kurtarılmış topraklarımızın restorasyonu dönemi başladı”
REKLAM ALANI
07.07.2021
A+
A-

Azerbaycan Milletvekili Memmedov , “Ülkede yeni bir dönem – kurtarılmış topraklarımızın restorasyonu dönemi başladı”

Azerbaycan Parlamentosu Ekonomi Politikası, Sanayi ve Girişimcilik Komisyonu Üyesi Milletvekili Meşhur Memmedov, Azerbaycan Temsilcimiz Ülker Piriyeva `ya “Ülkede yeni bir dönem – kurtarılmış topraklarımızın restorasyonu dönemi başladı” diye açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Son günlerde en çok tartışılan konunun Ağdam’dan sonra Fuzuli ve Zengilan ilçelerinde mayın haritalarının alınması olduğu biliniyor. Kuşkusuz bu, Azerbaycan diplomasisinin bir başka başarısının yanı sıra Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in diplomatik zaferinin bir başka kanıtıdır. Böylece, 3 Temmuz’da Ermenistan, işgal sırasında Fuzuli ve Zengilan bölgelerinde gömdüğü yaklaşık 92.000 tank aleyhine ve yaya aleyhine olan mayınlara ait haritaları Azerbaycan’a sundu.
Azerbaycan Devleti uluslararası ilişkilerde güç ve uluslararası hukukun temel unsurlar olduğunu dikkate alarak bu doğrultuda hareket etmektedir. Bu gün kurtarılmış topraklarımızda restorasyon ve inşaat çalışmalarının hızla ilerlediğini hepimiz biliyoruz. Mayınlı alanlar çalışma temposununun hızını engellemekteydi. Bu sebepten çevre düzenleme çalışmalarını hızlandırmak için Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’dan uluslararası hukuk çerçevesinde bu alanların mayın haritalarını talep etti ve bu halen devam ediyor. Aynı zamanda, Azerbaycan devleti, her fırsatta işgalci Ermenistan’a ve yandaşlarına, bu gereksinimlerin 10 Kasım 2020 tarihli üçlü Bildiri’de yansıtıldığını hatırlatmakta”, söyledi.
Milletvekili Meşhur Memmedov, “Elbette mayın haritalarının alınması, mayın temizleme işçileri de dahil olmak üzere on binlerce vatandaşımızın hayatını kurtaracak. Sivil sağlık ve sivil güvenlik, Azerbaycan devleti için temel unsurlardan biridir. Böylece, mayınlı alanların haritalarının alınmış olması, kurtarılmış alanlarımızda çevre düzenleme çalışmalarına hız kazandıracaktır. Bu da yıllardır vatan hasreti çeken mültecilerimizin dönüşlerini hızlandırmış olacaktır.
Belirtmeliyim ki, Fuzuli bölgesi Ağdam’dan sonra en büyük altyapı projelerinin hayata geçirildiği bölgedir. Kurtarılan bölgelerin tüm yol ve ulaşım altyapısı bu bölgeden geçmektedir. Zengilan ilçesi de büyük bir stratejik öneme sahip çünkü “akıllı köy” projesi ilk olarak Zengilan ilçesine bağlı Ağalı Köyü’nde hayata geçirilecektir. İlk etapta 200 evin yapılması planlanmakta. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “akıllı köy” projesinin başlatılmasını Karabağ’a Büyük Dönüş’ün başlangıcı olarak değerlendiriyor.
Hiç şüphesiz, Azerbaycan’a mayın haritalarının sağlanması, bütçemizin çok tasarruf etmesini ve diğer ekonomik projelere yönlendirmesini sağlayacaktır. Mayınların bulunması ve bertaraf edilmesi süreci sadece tehlikeli değil, aynı zamanda yüksek maliyet talep eden bir süreçtir.
Bu nedenle kurtarılan topraklarımızın mayın haritalarının elde edilmesi maddi kayıpların önüne geçeceği gibi diğer önemli projelerin hayata geçirilmesine de destek olacaktır.
Kısacası Sayın Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı gibi, istediğimizi elde ettik ve yeni bir dönem – topraklarımızın inşaat ve restorasyon dönemi başladı”, diye gururla tarihe not düştü.

REKLAM ALANI