Konya Çevre Yatırımları Bakan Kurum’un Katılımıyla Tanıtıldı
Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Projeleri Tanıtım Programı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un katılımıyla gerçekleştirildi. Konya’ya müjdeli haberler veren Bakan Kurum, Tuz Gölü, Beyşehir Gölü ve Meke Gölü’nün iklim değişikliği ve bazı kirleticilerden korunarak eski ihtişamına kavuşturulacağını ifade etti. Bakan Kurum, Konya’nın 600 bin bisiklet kullanıcısı ve bisiklet yollarıyla bisikletin başkenti olduğunu da dile getirdi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hazırladıkları eylem planlarıyla iklim değişikliğinin Konya üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasını hedeflediklerini söyledi. Bisiklet denince akla ilk gelen şehrin Konya olduğunu söyleyen Başkan Altay, “Bisiklet köprüleri, bisiklet tramvayı, çift katlı güvenli bisiklet parkları, bisiklet tamir istasyonları gibi çok sayıda çalışma ile bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz.” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Projeleri Tanıtım Programı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Kültürpark Amfi Tiyatro’da düzenlenen program öncesinde protokol üyeleri Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan bisiklet resim sergisini gezerek, akabinde akrobasi hareketlerinin sergilendiği bisiklet gösterisini izlediler.
ŞEHRİMİZİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN KORUYACAĞIZ
Konya’da sağlıklı bir çevrenin oluşmasına katkı sağlayacak önemli projelerin açıklandığı programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın 21. yüzyıl dünyasının en büyük tehditlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, “Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi’ne dahil olarak Pilot Büyükşehir seçildik ve hibe programına dahil olduk. Bu kapsamda Sera Gazı Emisyonu Envanteri’ni ve Sera Gazı Emisyonu Azaltımı Eylem Planı’nı hazırladık. Projeyle iklim değişikliğinin Konya üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasını hedefliyoruz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında “Konya İli Sıfır Atık Yönetimi Sistemi Planı”nı hazırladıklarına işaret eden Başkan Altay, 31 ilçe ve bağlı mahalleleri kapsayan yerleşim yerlerinde Sıfır Atık Projesi’nin daha etkin uygulanması için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.
TÜRKİYE’DE BİSİKLET DENİNCE AKLA İLK KONYA GELİR
Türkiye’de bisiklet denince akla ilk Konya’nın geldiğini, 550 kilometre bisiklet yoluyla bu konuda açık ara önde olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Bisiklet köprüleri, bisiklet tramvayı, çift katlı güvenli bisiklet parkları, bisiklet tamir istasyonları gibi çok sayıda çalışma ile bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. Ülkemizin ilk Olimpik Veledromu Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından Konya’mıza kazandırılıyor. Şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın hibe desteğiyle 33 kilometre daha yeni bisiklet yolu yapacağız inşallah. Ülkemizde ilk olacak Akıllı Bisikletli Ulaşım Sistemi (ABUS) Mobil Uygulamasını bu ay itibariyle vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Test sürecinde uygulamanın geliştirilmesi adına halkımızın geri dönüşlerine göre yenilemeler yapacağız.” şeklinde konuştu.
Başkan Altay, bugünden itibaren bir hafta boyunca bisiklet tramvayının ücretsiz olacağını dile getirerek, “Ayrıca tramvayın içinde tamir istasyonu ve şarj üniteleri de bulunacak. Yine, şehrimizin farklı noktalarına kuracağımız tamir çadırlarında bir hafta boyunca ücretsiz bisiklet bakımı yapacağız. Tüm bu yatırım ve hizmetlerimizin amacı insanımızın daha sağlıklı, sürdürülebilir bir çevrede huzurlu bir şekilde yaşamalarını ve yarınlara güvenle bakmalarını sağlamaktır.” dedi.
YAVRULARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN DE ÇOK GÜZEL İŞLER YAPIYORUZ
AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, “Bugün konuştuğumuz işler sadece bugünü ilgilendiren işler değil, aynı zamanda yavrularımızın geleceği için çok güzel işler. Hem çevremizi koruyacak, hem havamızı koruyacak, hem yeşilliklerimizi koruyacak çok güzel işlere imza atıyoruz. Bir yandan da Dünya Bisiklet Gününde, Türkiye’nin bisiklet deyince akla gelen şehir Konya’da bulunmak ayrıca anlamlı. Bisiklet Konya’nın vazgeçilmez bir unsurudur ve bu noktada çok güze işler yapıldı. Türkiye’ye örnek işler yapıldı. Emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
ANADOLU’NUN KADİM ŞEHİRLERİNDEN KONYA’DA OLMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Konya’ya ilk defa geliyorum. Böylesi tarihi bir şehirde, böylesi güzel bir şehirde sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Anadolu’nun kadim şehirlerinden olan Konya’da olmak benim için çok önemli. Bugün özellikle de Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve katı atık yönetimi, su yönetimi, yeşilleştirme ve birçok faaliyeti de desteklemesinin ne kadar önemli olduğunu belirtmek isterim.” diye konuştu.
YENİ ÇEVRE PROJELERİ İLE KONYA’DA ÇOK ÖZEL BİR GÜN YAŞANIYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni çevre projeleri ve yeşil yatırımlarla Konya’da çok özel bir günü yaşadıklarını belirtti. Bakanı Kurum, “Bugün dünyanın neresinde çevre deniyorsa mutlaka akla; insana ve doğaya dair hikmetli bakış açısıyla, bin yıllık vakıflarıyla, hep Anadolu coğrafyası, hep bizim medeniyetimiz gelmiştir. Anadolu, herhangi bir coğrafya değildir.” dedi.
KONYA’NIN YEŞİL ALANI ARTIRILACAK
Türkiye genelinde gerçekleştirilen projelerin tamamının Konya’da da hayata geçirildiğini vurgulayan Bakan Kurum, bugüne kadar Konya’da; millet bahçelerinden bisiklet yollarına, gürültü bariyerlerinden hava kalitesinin iyileştirilmesine kadar milyarca liralık yatırım yapıldığını ifade etti. Bakan Kurum, “Hemşerilerimizin; daha rahat, daha temiz ve daha güvenilir bir ortamda vakit geçirebilmeleri bizim için çok değerli. Bunun için de; 2 milyon 400 bin metrekare büyüklüğünde yeşil alan kazandırıyoruz, tam 14 millet bahçesi yapıyoruz. Meram Dutlukır Millet Bahçemizi açtık, 250 bin Konyalı hemşerimiz yürüyerek ulaşıyor. Geçtiğimiz Ocak ayında ise Eski Stadyumun bulunduğu 108 bin metrekarelik alandaki millet bahçemizi de heyecan içerisinde ilk fidanlarıyla buluşturduk. Konya’ya Ekolojik Koridorumuzu kazandırıyoruz. Tuz Gölü, Beyşehir, Meke, Acı Göl’den Kapadokya’ya kadar uzayan yeşil hattımızı hazırlıyoruz. Vatandaşlarımız bisiklet yollarından tüm bu güzergâhı gezebilecek; gençlerimiz, çocuklarımız yürüyüş yollarıyla doğayı adeta keşfe çıkacak.” şeklinde konuştu.
KONYA BİSİKLETİN BAŞKENTİDİR
Konya’nın, 600 bin bisiklet kullanıcısı ve bisiklet yollarıyla bisikletin başkenti olduğunu dile getiren Bakan Kurum, geçtiğimiz aylarda temelleri atılan Konya’yı uluslararası yarışların merkezi yapacak Konya Veledromu’nun da hayırlı olmasını diledi.
GÖLLERİ KORUYACAK BÜYÜK PROJELER
Konya’daki gölleri koruyacak önemli çevre projelerinden bahseden Bakan Kurum, Karapınar Meke Gölü, Beyşehir Gölü ve Tuz Gölü’nde gerekli çalışmaların başlatıldığını vurgulayarak, “Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi’mizdeki içme suyu kalitesinde arıtılan suyu; Meke Gölü’nü besleyen yeraltı suyuna bağlıyoruz. 1 yılda 2,5 milyon metreküp suyu gölümüze taşıyacağız. İnşallah Meke Gölü’müz; büyüleyici ve ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşacak. Eş zamanlı olarak Beyşehir Gölümüzü de koruyoruz. Belediyemizin ve hocalarımızın yaptığı ekolojik çalışmalar neticesinde; göl tabanında tespit edilen ve canlı hayatını tehdit eden, gölümüzü kirleten 2 bin 427’i hayalet ağın 470’ini şimdiden çıkardık. Tuz Gölü ve Beyşehir Gölü’müzün doğal yapısını korumak için, atıksuların arıtılmasına yönelik tesislerimizi de hızla inşa ediyoruz. Beyşehir’de Huğlu ve Üzümlü Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerimiz yükseliyor. Bu tesislerimiz bitince, inşallah göllerimize bir damla bile atık su akmayacak.” açıklamalarını yaptı.
Program sonunda Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 142 bisiklet çekilişiyle bisiklet kazanan vatandaşlara bisikletleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Kaynak:https://www.konya.bel.tr/haberayrinti.php?haberID=7959