Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Edirne °C

New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, France 24’e konuştu: “ANLAŞMA İKİ AYRI DEVLET TEMELİNDE OLABİLİR”

New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, France 24’e konuştu: “ANLAŞMA İKİ AYRI DEVLET TEMELİNDE OLABİLİR”
REKLAM ALANI
26.09.2021
A+
A-

New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, France 24’e konuştu: “ANLAŞMA İKİ AYRI DEVLET TEMELİNDE OLABİLİR”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York temasları çerçevesinde France 24’e yaptığı açıklamalarda Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, New York’ta iki devletli çözüm modelini vurguladığını dile getirdi.

Görüşmelerden asla kaçmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, müzakere etmeye hazır olduğunu ancak zemine dair gerçekçi olmak gerektiğini ifade etti.

“Gerçekçi bir anlaşma ancak iki eşit egemen devlete dayalı bir anlaşma ile mümkün olabilir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafı ve Rum tarafının etkin şekilde ayrı olduğunu ve birbirlerinin yaşamlarının üzerinde herhangi bir etkilerinin olmadığının altını çizdi.

“Son 60 yıldır pek çok gelişme oldu ve 1960’lı yıllara geri dönmemiz söz konusu değildir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar şöyle devam etti:
“Ayrı bir halk olarak Kıbrıslı Rumlara saygı duyuyorum. Onların kendi dili, dini, kültürü vardır. Ancak bu saygının karşılıklı olmasını bekliyorum”.

İki ayrı devletin enerji ve çevre gibi alanlarda iş birliği içinde dostane ilişkilere sahip olabileceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’de önemli ticaret merkezi olarak Avrupa’nın Singapur’u olabileceğimizi söyledi.

Maraş açılımı konusunda ise Cumhurbaşkanı Tatar, bunun yasal bir adım olduğunu ancak tüm bu konuların egemenliğimizin tanınmasının ardından konuşulabileceğini kaydetti.

Kaynak:https://kktcb.org/tr/new-yorkta-bulunan-cumhurbaskani-ersin-tatar-france-24e-konustu-anlasma-8856

REKLAM ALANI